Wariacje falafeLOVE

Najczęściej w kształcie kulki, czasami płaskiego burgera. Może być w różnych odcieniach brązu, o gładkiej lub ziarnistej teksturze. Falafel, zaraz po humusie, jest drugim najczęściej spożywanym daniem z ciecierzycy. Przysmak wielu krajów Bliskiego Wschodu doczekał się nawet swojego „święta”. 12 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Falafela 🙂

Tak naprawdę, falafel można dzisiaj spotkać w menu barów i restauracji na całym świecie. W Egipcie, Izraelu, Libanie, Autonomii Palestyńskiej uznawany jest za potrawę narodową. Ta roślinna alternatywa kebabu zaspokoi głód także miłośnikom dań wegańskich.

Komu zawdzięczamy ten pyszny wynalazek?

Nie da się jednoznacznie ustalić, gdzie zrobiono go po raz pierwszy. Najbardziej powszechna teoria sugeruje, że falafel został wynaleziony około tysiąc lat temu przez egipskich Koptów, dzięki którym dotarł do pozostałych krajów Bliskiego Wschodu.

Z kolei, mniej popularna teoria wskazuje, że falafel powstał o wiele wcześniej – około VI wieku, na subkontynencie indyjskim, który jest powszechnie znany z dań na bazie ciecierzycy.

Falafel – z czym to się je?

Pierwsze egipskie przepisy kulinarne dotyczące sposobu przygotowania falafeli instruują, iż oryginalnie falafele były robione z fasoli fava, czyli bobu, a nie z ciecierzycy. Do dnia dzisiejszego w Egipcie możemy spróbować falafela z brązowego bobu. Smak jest podobny, ale falafel z ciecierzycy uważany jest za zdrowszy.

Podstawowe składniki falafela to: ciecierzyca, kolendra, czosnek, kminek, sól i pieprz. Bardziej zielony kolor oznacza, że jest w nim większa ilość kolendry. Niektórzy dodają do falafeli cebulę, pietruszkę, paprykę, sezam. Często używa się także namoczonego chleba/pity i sody oczyszczonej.

Falafel można podawać na talerzu z dodatkami w postaci świeżych warzyw, dressingu oraz frytek z ziemniaka lub batatów. Jednak najczęściej serwowany jest w picie czy lafie (rodzaj placka), w towarzystwie hummusu lub sosu z pasty sezamowej (tahini). Pycha!

Jedz zdrowo!

Ciecierzyca, znana w Polsce jako cieciorka, jest bardzo bogatym źródłem białka, czyli obowiązkowego składnika dobrze zbilansowanej diety. Zawiera także wiele pierwiastków mineralnych i witamin oraz jest niskokaloryczna.

Falafel smażony na głębokim oleju zawiera stosunkowo mało tłuszczu, a zjedzony z sałatką i hummusem czy pastą tahini, jest zarówno sycący jak i zdrowy. Podany w sposób tradycyjny, na talerzu z warzywami, stanowi bardzo warościowy posiłek.

Falafel krok po kroku

Przepis na kotleciki z bogatych w białko ziaren ciecierzycy jest na tyle prosty, że na pewno uda się je zrobić także kulinarnym amatorom. Spróbuj, na pewno nie pożałujesz!

Składniki: 400 g suchej ciecierzycy, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 garście poszatkowanej pietruszki lub kolendry, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, olej do smażenia

Przyprawy: 1 łyżeczka pieprzu, 1,5 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki ostrej papryki,1 łyżeczka słodkiej papryki, 1,5 łyżeczki kminu,1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc.
  2. Odlewamy wodę i rozdrabniamy ciecierzycę. Można to zrobić za pomocą blendera lub maszynki do mielenia mięsa.
  3. Dodajemy cebulę, czosnek, pietruszkę lub kolendrę, sok z cytryny i dalej rozdrabniamy do uzyskania niezbyt jednorodnej masy.
  4. Do uzyskanej masy dodajemy sodę oczyszczoną oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy i odstawiamy wszystko na godzinę do lodówki.
  5. Rozgrzewamy olej do 180 stopni.
  6. Formujemy kuleczki lub kotleciki i smażymy do uzyskania brązowego koloru.
  7. Serwujemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Karolina Maoz, 13.06.2020

Previous ArticleNext Article