Humusowe LoVe

… czyli smaki izraelskiej kuchni, którym zdecydowanie nie można się oprzeć!!

Według najnowszych odkryć już niebawem będziemy mogli prezentować smak i zapach za pomocą stron internetowych! Wynalazek ten z pewnością będzie kolejnym z czynników, dzięki którym Izrael przyciągnie do siebie jeszcze więcej amatorów wyśmienitego jedzenia.

Jak wszyscy doskonale wiedzą, mieszkańcy Izraela to konglomerat ludzi z całego świata, co w znacznym stopniu wpływa na różnorodność tutejszej kuchni, bogactwo przypraw.

Zbiory w przypadku niektórych owoców i warzyw na północy kraju odbywają się tu dwa lub trzy razy w roku, prawie cały rok świeci słońce, stąd też świeżość i wyjątkowy smak poszczególnych składników.

Podstawowym „smakiem” kuchni izraelskiej jest niepodważalnie humus. Coraz bardziej popularny również w Polsce, dip z ciecierzycy, oliwy z oliwek, cytryny oraz pasty sezamowej tahini, może być daniem głównym, jak również starterem czy dodatkiem do dania głównego.

Serwowany jest na ciepło lub zimno z różnego rodzaju dodatkami – grzybami, mięsem itp. ,a nieodzownym jego towarzyszem jest pita (płaski chlebek, placek, podstawowe pieczywo zaraz po chałce).

Wiele punktów gastronomicznych w Izraelu trudni się serwowaniem tylko humusu i cieszy się ogromną popularnością. Tak zwane potocznie „humusownie” to restauracje, w których rano przyrządza się humus i podaje do momentu wyprzedania dziennej porcji, ponieważ sekret tkwi w świeżości i braku niepożądanych dodatków typu konserwanty.

Miłośnicy tego dania poczują się na Bliskim Wchodzie jak w kulinarnym raju. Różnorodność dodatków i sposobów w jaki serwuje się humus z pewnością zadowoli każde podniebienie…

Przepis na hummus:

Smacznego!

Karolina Maoz, 14.05.2019

 

Przepis za: https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ciecierzyca/hummus/przepis.html

Previous ArticleNext Article