Jak zrobić idealny chleb pita w domu?

Pita to biskowschodni lub grecki placek, z kieszonką w środku, do której można włożyć mięso, falafel, sałatkę, ser, szynkę itp., robiąc w ten sposób przepyszną i bardzo pożywną potrawę. Kiedy już zrobisz swój własny chleb pita, nigdy nie wrócisz do kupionego w sklepie.

Robi się go stosunkowo szybko, gdyż cały proces zajmuje od 1,5 do 2,5 godziny. I nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż obserwowanie, jak pita rośnie w piekarniku i nadyma się, tworząc upragnioną kieszonkę w jej środku.

Robi się go stosunkowo szybko, gdyż cały proces zajmuje od 1,5 do 2,5 godziny. I nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż obserwowanie, jak pita rośnie w piekarniku i nadyma się, tworząc upragnioną kieszonkę w jej środku.

 

Kilka wskazówek, jak zrobić idealną pitę:

  • Rozgrzej piekarnik do 240 stopni na długi czas przed pieczeniem.
  • Użyj kamienia do pizzy, jeśli go masz i podgrzej kamień.
  • Jeśli nie masz kamienia do pizzy, użyj blachy do pieczenia. Ale pamiętaj, aby wstępnie podgrzać również blachę do pieczenia.
  • Użyj wałka do ciasta, aby rozwałkować każdy kawałek przed włożeniem do piekarnika.
  • Możesz użyć mąki jaką lubisz.
  • Możesz łatwo podwoić poniższy przepis.

Składniki

  •  2 łyżeczki drożdży;
  •  ½ łyżeczki cukru;
  •  1 szklanka + 1-3 łyżki letniej wody;
  •  2 szklanki mąki uniwersalnej;
  •  1 szklanka mąki pełnoziarnistej;
  •  1 łyżka + 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
  •  2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Drożdże i cukier umieść w małej misce. Dodaj letnią wodę. Delikatnie wymieszaj. Pozostaw na 5 minut, aż się spienią.
  2. W mikserze wyposażonym w hak do ciasta dodaj mąkę, oliwę z oliwek i sól. Dodaj mieszankę drożdżowo-wodną i mieszaj na małych obrotach, aż ciasto się połączy. Zwiększ prędkość miksera do średniej i mieszaj przez 3 do 5 minut. Jeśli ciasto wydaje się zbyt suche, dolewaj wodę po 1 łyżce stołowej, uważając, aby nie dodać zbyt dużo wody. Jeśli wydaje się zbyt luźne i mokre, dodaj 1 dodatkową łyżkę mąki. Ciasto powinno być jędrne, lekko błyszczące i lekko uginać się pod wpływem dotyku.
  3. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w natłuszczonej misce przez 2 godziny, przykryte ścierką lub folią. (Uwaga – można też wsadzić na noc do lodówki).
  4. Rozgrzej piekarnik do 240° C i umieść kamień do pizzy na górnej półce piekarnika, aby się podgrzał. Kamień do pizzy pozostaw w rozgrzanym piekarniku na co najmniej 30 minut. (Uwaga: sprawdź maksymalną temperaturę kamienia do pizzy. Niektóre kamienie do pizzy mogą wytrzymać tylko pieczenie o temperaturze 200 stopni).
  5. Ciasto podziel na 6 do 8 równych części (dokładnie odmierzyć wagą spożywczą).
  6. Każdy kawałek zwiń w gładką kulkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia. Nałóż ręcznik na blachę do pieczenia i odstaw na kolejne 30 minut.
  7. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na płaski, okrągły krążek o średnicy około 9 cm. Trzymaj pozostałe kulki ciasta przykryte podczas pracy.
  8. W partiach jednej lub dwóch ułóż spłaszczony krążek ciasta na kamieniu do pizzy z tyłu piekarnika. Obserwując uważnie, piecz przez 3 minuty lub do napuchnięcia pity. Odwróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 30 do 60 sekund.
  9. Za pomocą metalowych szczypiec wyjmij pitę z piekarnika i natychmiast zawiń w ręcznik. Powtarzaj z pozostałym ciastem, aż wszystkie pity się upieką.
    Trzymaj pitę owiniętą ręcznikiem, aż całkowicie ostygnie. Jeśli umieścisz jeszcze ciepłą pitę w plastikowej torbie lub pojemniku, dojdzie do kondensacji i chleb stanie się mokry.

Anna Szczypińska, 05.11.2021r.

Previous ArticleNext Article