Fast Food w Izraelu

Skorzystanie z fast foodów i ulicznych potraw w Izraelu jest idealne dla podróżujących, którzy szukają autentycznych przekąsek. Chociaż Izrael ma wiele międzynarodowych sieci fast foodów, to sprzedawcy uliczni są najlepszym wyborem. Oferowane przez nich opcje są zdrowsze i pozwalają dosłownie posmakować lokalnego życia. Oto ulubione uliczne potrawy Izraelczyków:

 

1. Falafel

To nieoficjalne danie narodowe tego kraju. To pyszna przekąska, którą można znaleźć na prawie każdej ulicy w kraju. Niezależnie od tego, czy siedzisz w kawiarni na świeżym powietrzu, czy zwiedzasz targi w Tel Awiwie lub w Jerozolimie, na pewno znajdziesz niektóre z tych smakołyków.

Wykonane z mielonej ciecierzycy i niezapomnianej, wyjątkowej mieszanki przypraw. Te wspaniałe kęsy przysłowiowego „nieba w gębie” można zjeść samodzielnie lub w nadziewanej picie.

Zalecamy kupienie ich w lokalnym barze lub stoisku z jedzeniem ulicznym, aby uzyskać najbardziej autentyczne wrażenia i zjeść je podczas spaceru.

 

2. Shawarma

To wszechobecne danie bliskowschodnie. Istnieje wiele mieszanek mięsa, mieszanek przypraw i historii pochodzenia tej fantastycznej przekąski. Bez względu na to, skąd pochodzi i z czego jest zrobiona, shawarma (w Polsce znana jako kebab) jest tutaj ulubionym dodatkiem do pity.

To tradycyjne danie, przygotowywane na rożnie, gdzie staje się kruche i soczyste po podgrzaniu w trakcie długiego, powolnego procesu. Jest serwowane wszędzie, od przydrożnych knajpek po ekskluzywne restauracje szefów kuchni.

Zazwyczaj jest to mieszanka kurczaka, indyka, jagnięciny i czasami wołowiny. Mięso jest krojone i nadziewa się nim pitę lub inny rodzaj pieczywa. Podaje się go z siekaną sałatką, sosem thina, marynowanymi warzywami i hummusem lub ostrym sosem.

 

3. Bourekas

To kruche ciasto stworzone przez tureckich Żydów i niezwykle popularne w całym Izraelu. Chociaż zwykle jest wypełnione pikantnym nadzieniem, w tym słonymi serami, grzybami lub szpinakiem, w większości piekarni można również znaleźć wersje słodkie.

Idealne na piknik na plaży lub przekąskę na śniadanie czy lunch, świetnie nadają się do zabrania w podróż. Są małe, więc zalecamy zakup torby i napełnienie jej wyborem różnych bourekas, aby spróbować najlepszych ulicznych potraw, jakie Izrael ma do zaoferowania.

Bardziej nowoczesnym podejściem do tego tradycyjnego ciasta jest kontrowersyjny smak pizzy.

 

4. Sabich

To tradycyjne danie przywiezione przez irackich Żydów. Swoją nazwę wzięło podobno od liter SBH, które stanowią główne składniki tej fantastycznej kanapki: salatim, czyli sałatki, beitzim, czyli jajko na twardo lub pieczone i hatzilim, czyli chrupiący bakłażan.

Litery mogą również odpowiadać słowom „dzień dobry” w języku arabskim (sabaha l-hair). Tak czy inaczej, nie możesz przegapić tej niesamowitej przekąski.

Często zwieńczona jest kremową thiną i ostrym sosem amba. Ta kanapka to mieszanka pikantnych przypraw, chrupiących warzyw i aromatycznych dodatków, które rozpływają się w ustach.

 

5. Dżachnun
To jemeńskie danie żydowskie stało się popularnym porannym posiłkiem szabatowym w całym Izraelu. Najlepsze są oczywiście te przygotowane przez jemeńskie babcie i sprzedawane na wynos.

Wielowarstwowe, kruche ciasto gotowane przez noc, umieszczone w garnku z jajkami, to istny raj. Dżachnun jest powszechnie podawany z pieczonymi jajkami, pikantnym zhugiem i tartymi pomidorami, aby uzyskać idealne połączenie słodkiego i słonego.

Chociaż nie jest to najlżejszy sposób na rozpoczęcie dnia, jest to cudownie dekadencki sposób.

 

Jeśli powyższe potrawy nie przypadły Wam do gustu, możecie znaleźć w Izraelu również popularne międzynarodowe sieci, takie jak McDonald’s czy Burger King. Należy jednak pamiętać, że niektóre są koszerne co oznacza, że nie będą sprzedawać cheeseburgerów, a lody i kawa będą w oddzielnym okienku.

Ulubionymi miejscami z burgerami w Izraelu są Ad Haetzem i Agadir. Chociaż Domino’s to popularna pizzeria, większość mieszkańców woli Tony’ego Vespę w Tel Awiwie lub Big Apple w Jerozolimie.

Moses to kolejny ulubiony lokal serwujący fast foody i uliczne potrawy w Izraelu, od kanapek z kotletem (shnitzel) po izraelskie sałatki.

Anna Szczypińska, 05.02.2021

Previous ArticleNext Article