Bajgle jerozolimskie

Podobno oryginalny przepis na te miękkie, lekko słodkie bułeczki z sezamem znajduje się w sercach ulicznych sprzedawców z Jerozolimy. Ta tajemnicza wiedza przekazywana jest z ojca na syna.

Bajgle jerozolimskie to podłużne bułki pokryte sezamem, pieczone w piecach opalanych drewnem, sprzedawane na ulicach Starego Miasta w Jerozolimie. Są odmianą pieczywa zwanego ka’ak, sprzedawanego w całym regionie, ale według opinii wielu osób, te w Jerozolimie smakują najlepiej.

Lekko słodkie i delikatne pieczywo jest świetną propozycją na śniadanie. Idealnie komponuje się z każdym rodzajem sera, a także klasycznym humusem.

Bajgle jerozolimskie są także świetną przekąską podczas zwiedzania Starego Miasta w Jerozolimie. Dostępne na każdym kroku, w przystępnej cenie (5-10 szekli), często towarzyszą turystom podczas spacerów uliczkami Starówki.

W wielu miejscach do bajgla otrzymamy, zawiniętą w skrawek papieru, pachnącą miejscową mieszankę przypraw – zatar, którą możemy posypać bułkę. Kompozycja obu smaków zachwyci podniebienie każdego smakosza, zaspokoi głód i doda energii na dalsze zwiedzanie.

Obecnie w Izraelu tego typu pieczywo można już kupić wszędzie, w piekarniach, na targach, w kioskach. W wielu miastach istnieje także opcja zakupu bajgli na skrzyżowaniu, w oczekiwaniu na zmianę światła. Jednak w opinii zdecydowanej większości autentyczne bajgle jerozolimskie najlepiej smakują na Starym Mieście w Jerozolimie, o czym warto osobiście się przekonać.

Dla każdego, kto ze względu na chwilowy brak możliwości znalezienia się w Jerozolimie, chciałby poczuć jej smak we własnym domu, polecamy przepis na domowe bajgle jerozolimskie:

Składniki na 6 sztuk:

500g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 250 ml mleka, 60 ml wody, 60 ml oliwy z oliwek, 3 łyżeczki cukru, szczypta soli, jajko do posmarowania, sezam do posypania

  • W garnku rozrabiamy drożdże z cukrem, dodajemy do nich ciepłe mleko i wodę.
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej przygotowane wcześniej mleko z drożdżami, dodajemy sól i olej, wyrabiamy ciasto (dłuższą chwilę).
  •  Z ciasta formujemy kulę i pozostawiamy ją, najlepiej przykrytą ściereczką, na 45 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Formujemy wałek i dzielimy go na 6 części, w których robimy dziurę i formujemy ciasto do osiągnięcia podłużnego kształtu.
  • Bajgle przykryte ściereczką pozostawiamy na kolejne 40 minut.
  • Smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypujemy sezamem.
  • Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Karolina Maoz, 24.10.2020

Previous ArticleNext Article