Kugel

Kuchnia żydowska, z racji dawnej bliskości naszych narodów, wywarła silny wpływ na regionalną kuchnię polską i odwrotnie. Łatwo zobrazować ten proces przenikania się kultur pod kątem kulinarnym między innymi właśnie na przykładzie potrawy zwanej „kugel” czy „kugiel”.

Kugel to rodzaj zapiekanki, której składniki mogą być rozmaite, a ich wspólnym mianownikiem są jajka. Do najbardziej popularnych składników potrawy należą:  ziemniaki, cebula, kasza, ryż, kapusta, marchew, kalafior, cukinia. W menu kuchni żydowskiej spotkać możemy również kugel z mięsem, z macy czy z chałki.

Zapiekanka wędrowała po Polsce i poza kolejnymi wariantami, otrzymywała także nowe nazwy. Na Podlasiu znana jest jako babka ziemniaczana, na Kurpiach jako rejbak, kartoflak na Mazurach i Śląsku, a pyrczok w Wielkopolsce. 

Łączył je kiedyś wspólny kształt, ponieważ słowo „kugel” w języku niemieckim oznacza „kulę” i dawniej ta potrawa była wyłącznie okrągła, ale z czasem zaczęto piec ją w formach różnego kształtu.

W kuchni żydowskiej kugel to jedna z tradycyjnych potraw świątecznych i szabatowych.Może być podawany jako danie główne, jako dodatek lub na deser. Może być słodki lub pikantny, mleczny lub parve, a w wersji deserowej w jego skład zazwyczaj wchodzi makaron i owoce, np. rodzynki.

Przepisów jest mnóstwo, poniżej podajemy przykładowy -na tak zwany „kugel jerozolimski”:

 

SKŁADNIKI:

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1 opakowanie cienkiego makaronu jajecznego

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

1/2 łyżeczki soli

6 jajek

PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wypłucz i osusz.
Na patelni rozgrzej olej i połącz go z cukrem na średnim ogniu. Mieszaj  cały czas, do momentu aż cukier będzie bardzo ciemny (ok. 10-12 minut). Uważaj – łatwo go spalić. 

W osobnym naczyniu połącz odcedzony makaron i karmelizowany cukier. Ostudź i następnie dodaj ubite wcześniej jajka, sól i pieprz.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Do naczynia wysmarowanego tłuszczem wlej wymieszany makaron z dodatkami. Piecz przez około 2 godziny lub do momentu, gdy kugel będzie ciemnobrązowy, a jego wierzch będzie chrupiący.

Smacznego!

 

Karolina Maoz, 07.02.2024r.

Previous ArticleNext Article