Aromaty Bliskiego Wschodu: AMBA

Jeśli miałeś okazję być na stoisku z falafelami, sabichem lub shwarmą w Izraelu to z pewnością słyszałeś o ambie. Amba to pikantna przyprawa z marynowanego mango. Swoją popularność w Izraelu zawdzięcza społeczności żydowskiej z Iraku. Ta aromatyczna przyprawa jest powszechnie spotykana na całym Bliskim Wschodzie, a w rzeczywistości powstała w Indiach. Słowo „amba” w języku Marathi oznacza mango.

Amba nie przypomina smakiem żadnego innego ostrego sosu. Bardzo dobrze komponuje się z niemal każdym grillowanym daniem – kurczakiem, stekiem, tofu, rybą. Amba dodana do jogurtu z odrobiną soku z cytryny jest też idealnym dipem do warzyw i dań podawanych w chlebku pita. 

Można znaleźć niezliczone przepisy i wariacje na temat tego sosu, jednak jego podstawowym i wymaganym składnikiem jest mango. W większości przepisów amba zawiera także nasiona gorczycy, kurkumę, chilli i kozieradkę.

Chcąc przygotować ambę w tradycyjny sposób nalezy pokroić na kawałki zielone mango, posolić go i umieścić w słoiku na słońcu na pięć dni. Następnie mango wymuje się ze słoika i pozostawia do wyschnięcia na słońcu przez około 3-4 godziny. Po wysuszeniu owoc gotuje się na wolnym ogniu z przyprawami, a następnie umieszcza w słoiku.

Powyższe przygotowanie sosu pozwala wydobyć jego niesamowity smak. Jeśli jednak nie mamy dostępu  do pięciu słonecznych dni lub po prostu nie chcemy tak długo czekać, można też ambę zrobić w szybszy sposób.

Najlepiej użyć mango, które jest jeszcze zielone, ale jeśli nie mamy takiej możliwości należy wybrać to najbardziej twarde i niedojrzałe. Poziom ostrości przyprawy zależy od Ciebie – poniższy przepis to amba lekko pikantna. Jeśli preferujesz bardziej ostre przyprawy dodaj odpowiednio więcej pieprzu cayenne i chili. 

SKŁADNIKI:

4 duże, twarde niedojrzałe mango
3 łyżki soli
3 łyżki oleju
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
1 średnie chili Fresno, posiekane i pokrojone w drobną kostkę lub do smaku
2 łyżeczki gorczycy
1 łyżka mielonej kurkumy
2 łyżeczki mielonej kozieradki
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminku
szczypta pieprzu cayenne
3 łyżki brązowego cukru
1 szklanka wody
½ szklanki białego octu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obierz mango, a następnie pokrój w drobną kostkę i umieść w misce. Posól i wymieszaj tak, aby każdy kawałek był oprószony.  Przykryj miskę i wstaw do lodówki na 1 dzień.

Następnego dnia wlej do dużego garnka lub głębokiej patelni olej i na średnim ogniu kolejno dodawaj nasiona gorczycy, drobno zmielony czosnek i pokrojone w kostkę chili. Smaż, aż zmiękną około 2-3 minut. Dodaj pozostałe przyprawy: kurkumę, kozieradkę, kolendrę, kminek i cayenne. Mieszaj i smaż przez dodatkową minutę.

Dodaj do garnka mango, brązowy cukier i wodę. Wymieszaj, zwiększ ogień i zagotuj. Duś przez 5-6 minut lub do momentu, gdy mango zmięknie, a ilość płynu lekko się zmniejszy. Wyłącz ogień i dodaj ocet. Zmiksuj blenderem do pożądanej konsystencji.

Po schłodzeniu przełóż ambę do słoików i wstaw do lodówki. Ambę można przechowywać w lodówce przez około 2-3 tygodnie.

Karolina Maoz, 01.02.2022r.

Previous ArticleNext Article