Chrześcijański browar Taybeh

W Izraelu jest kilka lokalnych browarów. Najsłynniejsze są izraelskie Gold Star i Macabi, ale wśród Arabów króluje piwo Taybeh produkowane przez arabskich chrześcijan.

Taybeh Brewing Company to rodzinna firma założona w 1994 roku po Porozumieniu Pokojowym z Oslo (1993), kiedy to David Khoury i Nadim Khoury postanowili powrócić do rodzinnej wioski Taybeh po spędzeniu ponad dwadziestu lat w Stanach Zjednoczonych, i założyć pierwszy mikro browar na Bliskim Wschodzie. Znajduje się on we wsi Taybeh niedaleko Ramallah, 20 km od Jerozolimy.

Celem założenia browaru było zainwestowanie i pobudzenie lokalnej gospodarki poprzez wprowadzenie nowych rozwiązań: naturalnych, ręcznie wyrabianych, mikro-warzonych piw zgodnie z niemieckim prawem czystości, bez konserwantów i dodatków, dzięki czemu powstało doskonałe palestyńskie piwo.

Ciekawostką niech tutaj będzie fakt, iż piwo warzono już 5000 lat temu w starożytnym Egipcie. Piwo egipskie było transportowane na całym świat do odległych miejsc, takich jak Rzym, Grecja, Indie czy właśnie Palestyna.

W czasach faraonów piwo było podstawą wielu lekarstw. W papirusie sprzed 5000 lat znajduje się ponad 700 recept lekarskich. Ponad 100 z tych przepisów wymagało piwa. Uważano, że jedno piwo dziennie zapobiega problemom z nerkami. Nie będzie też przesadą stwierdzenie, że piwo miało centralne znaczenie w egipskim społeczeństwie, a płace często były regulowane w piwie.

Taybeh (tai-bey) po arabsku oznacza „pyszne”. Piwo Taybeh jest wytwarzane ręcznie w małych partiach w tradycyjnym niemieckim stylu przy użyciu drożdży z górnej fermentacji i leżakowania na zimno. W wyniku tego procesu powstaje piwo o charakterystycznym aromacie i o czystym, rześkim smaku.

Jednak po przylocie do Izraela nie od razu dostaniecie piwo Taybeh. Jest ono sprzedawane głównie w Autonomii Palestyńskiej, ale można go dostać również u izraelskich Arabów w Jerozolimie czy telawiwskiej Jafie. Oczywiście w dzielnicach chrześcijańskich, gdyż muzułmanie nie piją alkoholu. Można go spróbować również w USA, Anglii, Włoszech, Danii, Szwecji, Hiszpanii, Szwajcarii i Japonii.

Rodzaje piwa Taybeh:

  1. Golden, czyli złote. Jest warzone wyłącznie z najlepszych naturalnych składników: słodu jęczmiennego, chmielu, czystej wody i drożdży. Jest to najstarszy produkt tej firmy i najczęściej kupowany. Został wprowadzony na rynek w 1995 roku. Zawartość alkoholu: 5%.
  2. Dark, czyli ciemne. Ten klasyczny styl piwa został po raz pierwszy warzony przez mnichów w średniowieczu w celu wzmocnienia się podczas postu. Duża ilość słodu trafia do każdej butelki gładkiego, bogatego ciemnego piwa Taybeh. Warzone w małych partiach w tradycyjnym niemieckim stylu, przy użyciu palonego słodowanego jęczmienia, chmielu, drożdży i czystej wody, tworzy rzadki napój o klasycznej jakości. Został wprowadzony na rynek w 2000 roku z okazji Bożego Narodzenia. Zawartość alkoholu: 6%.
  3. Amber, czyli bursztynowe. Nazwa tego rodzaju piwa pochodzi od niemieckiego słowa „alt”, oznaczającego stare, dlatego piwo Taybeh Amber starzeje się inaczej i dłużej. Jest warzone przy użyciu wszystkich naturalnych składników: jęczmienia słodowanego, chmielu, drożdży i czystej wody. Zawartość alkoholu: 5,5%.
  4. Light, czyli jasne. Specjalne jasne piwo warzone w Ziemi Świętej z okazji przełomu XIX i XX wieku. Piwo Taybeh Light jest warzone w małych partiach w tradycyjnym niemieckim stylu z klasycznych składników: jęczmienia słodowego, chmielu, drożdży i czystej wody. Bez dodatków ani konserwantów. Zawartość alkoholu: 3,5%.
  5. Bezalkoholowe. Orzeźwiający napój bezalkoholowy do picia o dowolnej porze. Taybeh Non Alcoholic Brew jest wytwarzany ręcznie z naturalnych składników wolnych od konserwantów i dodatków: słodu, chmielu, wody i dwutlenku węgla.
  6. White, czyli białe. To piwo pszeniczne w stylu belgijskim warzone z bogatej porcji lokalnej palestyńskiej pszenicy, kolendry, skórki pomarańczy, chmielu, drożdży i czystej wody. Ciesz się charakterystycznym smakiem Taybeh White ze świeżym kawałkiem pomarańczy. To najmłodszy produkt firmy, wprowadzony na rynek w 2013 roku. Zawartość alkoholu: 3,8%.

Browar Taybeh można zwiedzać od poniedziałku do soboty w godzinach 9:00-14:30. Wycieczki są bezpłatne. Rezerwacje nie są wymagane, ale szczerze doceniane. Wycieczki trwają około 30 minut i obejmują 7 minutowy film z procesu warzenia piwa oraz krótką historię firmy, a następnie zwiedzanie browaru z przewodnikiem. Po wycieczce wszyscy odwiedzający mają szansę na zakupy upominków lub świeżego piwa na wynos.

Browar Taybeh Brewing organizuje również obchody Oktoberfest każdego roku, już od 2005 r. To wyjątkowe wydarzenie zostało nazwane najważniejszym wydarzeniem w Palestynie i przyciąga rocznie ponad szesnaście tysięcy odwiedzających.

Przepiękne wzgórza i doliny wioski oferują idealną ucieczkę od napiętego harmonogramu dla wszystkich międzynarodowych i lokalnych mieszkańców, którzy przyjeżdżają, aby wspierać lokalne produkty i pobudzać gospodarkę, jednocześnie celebrując głębokie dziedzictwo kulturowe oferowane przez jedno z najstarszych miejsc w Palestynie, również znane pod jego biblijną nazwą Efraim.

Dwudniowe obchody odbywają się zwykle w pierwszą sobotę i niedzielę października (z wyłączeniem świąt religijnych) i są miejscem, w którym lokalne zespoły muzyczne mogą zaprezentować swój talent i umiejętności w promowaniu innego oblicza Palestyny.

Anna Szczypińska, 21.11.2020

Źródło: www.taybehbeer.com

Previous ArticleNext Article