Pogrom,który miał miejsce 7 października w południowym Izraelu i od którego rozpoczęła się wojna w tej części świata, spowodował, że miliony turystów pragnących odwiedzić Ziemię Świętą musiały zmienić swoje rezerwacje, przełożyć plany na „lepszy czas”. Czy jednak chęć odwiedzenia tego zakątka świata w nas zmalała? Na szczęście nie. Oczekując na powrót normalności wspominamy odbyte podróże, bądź też planujemy nowe.
Pobyt w nowym kraju, szczególnie tym odległym, wiąże się z przyswojeniem sporej ilości nowych pojęć i nazw, które z biegiem czasu gubią się w odmętach naszej pamięci. Czy Żydzi obchodzą szabat, szabes czy szabas? Czy słodki deser to knaffe czy też może to nazwa beduińskiego święta? Baba ganoush to arabskie ubranie czy może sos z pieczonego bakłażana? Czy zwierzę znad jeziora Galilejskiego o nazwie, jak polski wafelek to Grzesiek czy Góralek? Sahleb to nazwa pustyni czy może ciepły napój? I jaka jest różnica między Rosh HaShana a Rosh HaNikra?
Coś nam mówią te obco brzmiące słowa, choć nie zawsze potrafimy je właściwie przyporządkować. W takim momencie niezwykle przydatna okazuje się książka „Sababa, czyli Izrael z przymrużeniem oka” Anny Szczypińskiej i Karoliny Maoz. Można w niej znaleźć nie tylko odpowiedzi na powyższe pytania, ale również szereg niespodzianek o Ziemi Świętej, szokujące fakty o Izraelu a także np. zaskakujące informacje o Jerozolimie.
Opisane są tam nie tyle atrakcje turystyczne, o których możemy przecież poczytać w każdym przewodniku, ale informacje o żydowskich i arabskich zwyczajach, zachowaniach, świętach czy też życiu codziennym w tym niezwykłym kraju. Informacje i ciekawostki, których nawet dobrzy przewodnicy po Izraelu często nie są nam w stanie przekazać, chociażby z powodu braku czasu.
Co ważne, książka napisana jest przez dwie Polki, które od kilku, kilkunastu lat żyją w Izraelu. Obie autorki, i Anna Szczypińska i Karolina Maoz, wyszły za mąż za Izraelczyków, piszą więc o tym, czego na co dzień doświadczają jako mieszkanki i obywatelki Izraela. Święta i zwyczaje żydowskie opisują na podstawie doświadczeń w żydowskich rodzinach, których stały się częścią. Jako Polki są też szczególnie uwrażliwione na te aspekty, które bardzo ciekawią naszych rodaków i wywołują w nas duże zdumienie.
Dodatkowym atutem książki jest rozdział poświęcony kuchni izraelskiej. Zawiera ponad 20 przepisów na takie pyszności jak maklube, silan, a nawet słynne bajgle jerozolimskie.
W książce znajdziemy również szereg pięknych fotografii: wielu ciekawych miejsc, przedstawicieli różnych nacji, takich jak Druzowie, Koptowie, ortodoksyjni Żydzi, jak też osobliwości przyrody takich jak sabra, góralki, czy tęcza nad pustynią.
„Sababa, czyli Izrael z przymrużeniem oka” to pozycja obowiązkowa dla wszystkich tych, którzy Ziemię Świętą kiedyś odwiedzili i chcą przywołać przyjemne wspomnienia, jak również dla tych, którzy planują się tam dopiero wybrać.
Joanna Kibort, 01.12.2023r.
Książkę „Sababa, czyli Izrael z przymrużeniem oka” Anna Szczypińska i Karolina Maoz można zamówić pod adresem e-mail: ksiazka.sababa@gmail.com
Wysyłka z Polski po zaksięgowaniu wpłaty.