Ptitim, kuskus izraelski, w Izraelu znany także pod nazwą „ryż Ben Guriona”, to pszeniczny makaron w kształcie małych kuleczek o niezwykle ciekawej historii.
W latach 50. młode państwo Izrael borykało się z wieloma problemami ekonomicznymi, w wyniku których w kraju brakowało niektórych produktów. Jednym z problemów była dostawa ryżu, który z kolei był podstawą diety masowo napływających do kraju Mizrachijczyków.
W 1953 roku pierwszy premier Izraela, Dawid Ben Gurion, poprosił Eugena Propera, jednego z założycieli firmy spożywczej Osem, o opracowanie substytutu ryżu na bazie pszenicy. Firma podjęła wyzwanie i opracowała ptitim, wytwarzany z mąki z twardej pszenicy durum (ziaren semoliny) i opiekany w piecu. Początkowo, uwielbiany obecnie przez izraelskie dzieci przysmak, był produkowany w kształcie ryżu, ale po jego sukcesie firma Osem zaczęła produkować odmianę w kształce kuli, inspirowaną kuskusem.
Wynalazek bardzo szybko zaaklimatyzował się w kraju i stał się produktem, który znajdziemy w każdym izraelskim domu. Istnieje wiele sposobów jego podawania, stosuje się go jako substytut ryżu, kuksusu czy kaszy bulgur. Jest także popularnym składnikiem sałatek i bazą dla dań warzywnych.
Kuskus izraelski świetnie komponuje się z warzywami, takimi jak pomidor, papryka czy cukinia, mięsem, a także różnymi rodzajami sera. Jest bogatym źródłem białka, stąd często wykorzystywany jest w diecie wegetariańskiej. Ptitim może być także z powodzeniem stosowany w potrawach dietetycznych ze względu na niską zawartość tłuszczu i cukrów.
Sposób przyrządzenia „ryżu Ben Guriona” jest bardzo prosty. Zazwyczaj smaży się go przez kilka minut na patelni , do uzyskania lekko brązowego koloru, po czym zalewa się go wrzątkiem (1 szklanka ptitim z 1 i 1/4 szklanki wody) i gotuje na małym ogniu przez około 6-7 min. Następnie ptitim należy przykryć pokrywką i po 5 minutach można konsumować.
Karolina Maoz, 10.02.2022r.