Malabi – słodki smak Bliskiego Wschodu

Malabi to jeden z najczęściej spotykanych deserów w Izraelu. Kremowa konsystencja o smaku wody różanej, skropiona słodkim syropem i często zwieńczona warstwą pokruszonych orzechów, pistacji lub wiórków kokosowych, przypomina trochę budyń lub włoską panna cottę.

W wielu izraelskich rodzinach szczególnym powodzeniem cieszy się w trakcie święta Shavout (Święta Tygodni), które znane jest także jako „Święto Kwiatów” lub „Święto Róż”, a do tradycyjnej wersji deseru dodaje się właśnie wodę różaną.

Izraelskie malabi, znane w świecie także jako muhallebi, jest bliskowschodnim deserem, który oryginalnie pochodzi z Persji. Według niektórych źródeł przysmak ten został stworzony w VII przez perskiego kucharza, który przygotował go dla arabskiego generała al-Muhallab bin Abi Sufra. Generał tak bardzo zasmakował w różano – kremowym specjale, że zdecydował się firmować go własnym nazwiskiem.

Dziś malabi można spróbować w różnych wariacjach. Dotyczą one głównie dodatków w postaci pistacji, orzechów, kokosu, wanilii, syropu z truskawek, granatu czy pomarańczy.

Izraelczycy przestrzegający zasad koszerności przygotowują malabi na bazie mleka migdałowego, dzięki czemu mogą go spożyć zaraz po posiłku mięsnym.

Tymczasem oczekując na możliwość wyjazdu do Izraela możemy zrobić malabi samodzielnie. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego gładka, kremowa konsystencja i pyszny aromat wody różanej na pewno zachwyci każdego domownika:

Przepis na 4 porcje:

  • ¼ szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • Dodatkowo: sos truskawkowy, z granatów lub malinowy
  • Do posypania: pistacje, orzechy włoskie, kokos

Sposób przygotowania:

  • Mąkę ryżową rozprowadź w połowie szklanki mleka.
  • Resztę mleka zagotuj ze śmietanką oraz cukrem, następnie dolej do niego rozprowadzoną w zimnym mleku mąkę ryżową.
  • Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, aż mocno zgęstnieje.
  • Na koniec dodaj wodę różaną i przelej masę do miseczek.
  • Po ostudzeniu wstaw malabi do lodówki na minimum godzinę.
  • Podawaj na zimno polane sosem i posypane dodatkami.
    Smaczenego!

Karolina Maoz, 13.02.2021

Previous ArticleNext Article