Początek historii tego przysmaku zaczyna się w Danii, około 200 lat temu, gdzie crembo zostało po raz pierwszy wynalezione i nazwane „Negro kiss” (Negerbolle), ze względu na swój kształt i kolor czekolady.
Te ciepłe lody, jak je można nazwać, rozprzestrzeniły się w całej Europie, a rasistowska nazwa nie kończy się na „Negro kiss”.
Crembo zyskało wiele równie rasistowskich przydomków w całej Europie, takich jak: niemiecka głowa niewolnika – Mohrenkopf, czarny demon w Belgii – Negerinnetetten, murzyński pocałunek w Finlandii – Negerzoenen, Holandii – Neekerinsuukot i Ras al-Abd w Libanie.
Crembo dotarło również do Izraela w latach czterdziestych i nosiło nazwę „Murzyn”. W reklamach z lat 60-tych widać, że jest już nazywany crembo, a obraz w reklamie wciąż przedstawia czarnego mężczyznę.
Dopiero w latach 60-tych we wszystkich krajach słowo „Murzyn” przestało być akceptowane i zastępowane czarnym, a nazwa produktu uległa zmianie. Również w Izraelu od 1966 roku zmieniono nazwę na Krembo, co oznacza „krem w nim”.
Co to jest crembo?
Crembo to popularny słodki przysmak składający się z maślanej bazy ciasteczkowej, zwieńczonej kapiącym kopcem ze słodzonej pianki proteinowej i polewą czekoladową.
Większość Izraelczyków ma związane z nim wspomnienia z dzieciństwa a każdy ma swój sposób na jego zjedzenie.
Od 1966 roku do dzisiaj Izrael stał się potęgą crembo i drugim producentem na świecie, po Danii. Najczęściej zadawane pytanie wokół crembo w Izraelu brzmi: jak jesz swoje crembo? Odpowiedzi są podzielone na różne obozy:
- 69% je crembo od góry do ciastka
- 12% je odwrócone crembo – od ciastka po bitą śmietanę
- 10% je wszystkie razem
- 4% je za każdym razem w inny sposób lub mniej rutynowo, jak np. jedzenie bitej śmietany łyżką lub obieranie czekolady wokół bitej śmietany.
Ja jem uprzednio zmrożone 😊.
Crembo w Izraelu jest sprzedawane tylko w sezonie zimowym (od października do lutego). Każdej zimy w Izraelu produkuje się około 53 milionów sztuk tego przysmaku. Przeciętny Izraelczyk zjada około 9 sztuk w sezonie (tj. w 4-5 miesiącach zimowych, podczas gdy przeciętny Duńczyk zjada 45 kremów rocznie). Jest kilku miłośników crembo, którzy robią je samodzielnie, a nawet zamrażają, aby cieszyć się nim nawet w sezonie letnim.
Przepis na domowe crembo, ok. 20 sztuk:
Składniki:
- Nadzienie
1/4 szklanki wody
4 białka jaj
1 i 1/4 szklanki cukru
- Polewa czekoladowa
300 gramów słodkiej czarnej czekolady
2 łyżki oleju - Baza
150 gramów słodkiej czarnej czekolady
Przygotuj papier do pieczenia na blasze. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i rozłóż na papierze pergaminowym. Odczekaj trzy minuty (aż połysk zniknie z czekolady). Za pomocą foremki do ciastek lub krawędzi szklanki wytnij z czekolady trzy-centymetrowe (nieco więcej niż jeden cal) kółka. Można użyć wafli i polać je czekoladą lub zostawić spód tylko czekoladowy.
Do przygotowania nadzienia wsyp cukier i wlej wodę do małego rondelka. Doprowadź do wrzenia i kontynuuj gotowanie przez cztery minuty. W mikserze ubij białka jaj. Pozostawiając włączony mikser, powoli wlewaj syrop do miski miksera ruchem wirującym. Włóż piankę do worka do wyciskania i zamroź na 1 godzinę.
Do polewy roztop czekoladę i olej w kąpieli wodnej. Umieść mrożone Crembo na ruszcie na dużej patelni i polej każdy z nich rozpuszczoną czekoladą. (Dodatkowa czekolada kapie na patelnię pod spodem). Pozostaw zamrożone do momentu podania.
Uwaga: Jeśli wolisz, możesz tworzyć większe koła, ale w rezultacie będziesz mieć mniej sztuk.
Aby uzyskać podstawę brownie zamiast tej czekoladowej powyżej, rozgrzej piekarnik do 180 ° C. W małym rondelku rozpuść 4 i 1/4 120 gr słodko-gorzkiej czekolady z 3 łyżkami oleju. 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej i 2 jajka. Dobrze wymieszaj i wlej do patelni o wymiarach 9 x 13 cali (23 x 33 cm).
Piecz przez 20 minut. Ostudź i pokrój w 3-centymetrowe koła. Postępuj jak powyżej.
Smacznego!
Anna Szczypińska, 13.12.2022r.