Fajka wodna – historia starożytnego kokosa

Na ulicach Izraela często można spotkać ludzi siedzących przy bardzo dziwnym przedmiocie. Jest mocno związany z kulturą arabską i irańską. Jego części obejmują rurę, uszczelkę i zawór ciśnieniowy. Jest zapalany przez ogień, wydziela dym i jest potencjalnie śmiertelny.

Brzmi podejrzanie? Nie przejmuj się. To tylko „nargila”.

Nargila – znana również jako hookah, hubble-bubble i shisha – to fajka wodna używana do palenia aromatyzowanego tytoniu, pochodząca ze starożytnej Persji i Indii, ale szeroko stosowana również w Turcji, Indiach i wielu krajach arabskich, a także na zachodzie. Od lat 70-tych zyskała popularność szczególnie wśród hipisów i palaczy.

Słowo „nargila” wkradło się do hebrajskiego przez arabski od perskiego „narghile” – ale jego prawdziwe pochodzenie jest w sanskryckim słowie „narikela” oznaczającym kokos. Najwyraźniej łuska orzecha kokosowego była pierwszym przedmiotem, który został przekształcony w fajkę wodną.

Palenie nargili w Izraelu, podobnie jak w większości krajów arabskich, jest czynnością społeczną. Spacerując obok kawiarni w Jaffie, Akko lub dowolnej arabskiej dzielnicy, zobaczysz grupę mężczyzn siedzących na świeżym powietrzu, oglądających mecz piłki nożnej lub prowadzących gorące rozmowy polityczne, zaciągających się tytoniem o różnym aromacie: 2 jabłka, mięta, pomarańcza, mango itp.

Zwyczaj palenia fajki wkradł się również do Tel Awiwskich plaż. Można ją kupić w każdym sklepie z pamiątkami, ale są też specjalne sklepy sprzedające tylko fajki wodne, tytoń do nich oraz wszelakie potrzebne akcesoria.

Ale uwaga! W 2005 roku Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że jedna sesja fajki wodnej, trwająca około 20-80 minut, jest równoważna wypaleniu 100 papierosów. Ponadto współdzielenie fajki i ustnika może prowadzić do przeniesienia chorób, takich jak opryszczka i zapalenie wątroby. Nagle tytoń o smaku jabłkowym nie brzmi już tak apetycznie, prawda?

Anna Szczypińska, 15.10.2020

Źródło: https://www.haaretz.com/.premium-word-of-the-day-nargila, z dnia 03.06.2013

Previous ArticleNext Article