Odwiedzając synagogi, wielokrotnie możemy w nich zobaczyć motyw owocu granatu. Spowodowane jest to uznawaniem powszechnie przez Żydów, iż owoc ten jest symbolem prawa bożego, co wynika z tradycji talmudycznej. Zauważono bowiem, iż w każdym zdrowym owocu granatu znajduje się 613 pestek, co odpowiada liczbie nakazów i zakazów zawartych w Torze, czyli w świętej księdze judaizmu.
Dodatkowo w Księdze Rodzaju, która jest częścią żydowskiej Tory, umieszczono opis jak wąż skusił pierwszych ludzi; Adama i Ewę, do spożycia owocu z drzewa zakazanego [Rdz 3, 1-8]. Wielu Żydów uznaje iż był to owoc granatu. Takie religijne wyróżnienie owocu granatu wydaje się zgodne z jego znaczeniem w kulturze starożytnej, gdzie Grecy czy Fenicjanie uznawali go za symbol obfitości i powodzenia.
Motyw granatu z synagogi w Kafarnaum (IVw.)
Motyw dekoracyjny z XIX wieku
Dziś na piedestale stawiają go dietetycy i lekarze. Ten pospolity na Bliskim Wschodzie owoc pokryty jest twardą, błyszczącą skórką. W środku zawiera małe pestki znajdujące się w osłonkach z soczystego miąższu, oddzielone od siebie białą membraną. Taka jego budowa wpłynęła na łacińską nazwę, pomegranate oznacza bowiem jabłko wypełnione pestkami.
Owoc granatu jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Przede wszystkim zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już powstałe, co zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych. Poprawia przepływ krwi u osób cierpiących na chorobę wieńcową, reguluje ciśnienie krwi oraz obniża poziom cholesterolu.
Granaty na jerozolimskim szuku (targu)
Sok z granatów jest bardzo popularnym napojem wśród turystów zwiedzających Ziemię Świętą
W przypadku mężczyzn granat może też łagodzić problemy z erekcją. U kobiet zaś łagodzi objawy menopauzy. Poza tym, granat działa odmładzająco na naszą cerę i opóźnia proces starzenia, jak również pomaga organizmowi zwalczać stany zapalne.
Wynika to z tego, że owoce granatów stanowią bogate źródło witaminy C, witaminy E, witaminy B, witaminy A, oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak: magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W skład owoców granatów wchodzą również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. Dietetycy podkreślają również iż w 100 gramowej porcji świeżych owoców granatu znajduje się średnio ok. 80 kilokalorii, tak że owoce te można spożywać w trakcie diety odchudzającej.
Za mankamenty spożywania tego owocu uznaje się jedynie trudność w oddzieleniu soczystych otoczek nasion od niejadalnej białej membrany oraz trwałość plam od jego soku. Wydaje się że to są drobiazgi i dlatego słusznie nazywa się owoc granatu owocem życia, a jego sok życiodajnym nektarem.
Stanisław Szuro, 20.09.2023r.