Szesek, inaczej zwany lokwat (Eriobotrya japonica), to drzewo pochodzące z Chin, cenione za słodkie, cytrusowe owoce.
Posiada małe, okrągłe owoce, które rosną w gronach. Ich kolor waha się od żółtego do czerwono-pomarańczowego, w zależności od odmiany. Owoce, nasiona i liście są wypełnione potężnymi związkami roślinnymi i są stosowane w medycynie tradycyjnej od tysięcy lat.
Ostatnie badania dowiodły, że owoce te mogą oferować wiele korzyści zdrowotnych, w tym ochronę przed niektórymi chorobami.
Lokwaty to niskokaloryczne owoce, które dostarczają wielu witamin i minerałów, dzięki czemu są bardzo pożywne. Jedna filiżanka (149 gramów) pokrojonych w kostkę owoców to tylko 70 kalorii i cała gama witamin i minerałów.
Owoce te są szczególnie bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkodzeniom komórek i mogą chronić przed chorobami. Karotenoidy są również prekursorami witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowego widzenia, funkcji odpornościowej i wzrostu komórek.
Ponadto lokwaty zawierają kwas foliowy i witaminę B6, które są ważne dla produkcji energii i tworzenia krwinek. Co więcej, dostarczają magnez i potas, które są niezbędne dla funkcjonowania nerwów i mięśni, a także mangan, który wspiera zdrowie kości i metabolizm.
Dodatkowo owoce te zawierają niewielkie ilości witaminy C, tiaminy (witamina B1), ryboflawiny (witamina B2), miedzi, żelaza, wapnia i fosforu.
Lokwaty mogą wspomagać zdrowie serca dzięki zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. W szczególności zawarte w nich potas i magnez są niezbędne do regulacji ciśnienia krwi i prawidłowego funkcjonowania tętnic.
Niektóre badania sugerują, że ekstrakty ze skóry, liści i nasion tego owocu mają działanie przeciwnowotworowe. Owoce szesek mogą poprawić metabolizm poprzez obniżenie poziomu trójglicerydów, cukru we krwi i insuliny.
Różne części drzewa Loquat, w tym jego liście i nasiona, są od dawna używane w tradycyjnej medycynie chińskiej do leczenia problemów metabolicznych, takich jak wysoki poziom cukru we krwi.
Przewlekły stan zapalny jest powiązany z wieloma schorzeniami, w tym chorobami serca, dolegliwościami mózgu i cukrzycą. Niektóre badania sugerują, że szesek ma silne właściwości przeciwzapalne.
Szesek ma słodki, ale lekko cierpki smak. Pamiętaj, aby wybierać w pełni dojrzałe lokwaty, ponieważ niedojrzałe owoce są kwaśne. Dojrzałe są jasnożółto-pomarańczowe i są miękkie w dotyku. Ponieważ lokwaty szybko gniją, powinieneś je zjeść w ciągu kilku dni od zakupu albo zamrozić.
Możesz dodać je do swojej diety na wiele sposobów: na surowo, czy jako przekąska w połączeniu z serem lub orzechami, w sałatce owocowej, duszone z syropem klonowym i cynamonem, pieczone w ciastach, w dżemach lub galaretkach, albo dodać do jogurtu czy koktajlu z mleka kokosowego z dodatkiem mrożonego banana itp.
Anna Szczypińska, 22.09.2021r.