Nazywany syropem daktylowym, miodem daktylowym czy nawet naturalną wiagrą, silan, to kolejny produkt z Bliskiego Wschodu, który zasłynął i odniósł sukces na całym świecie.
Najstarszy na świecie słodzik, sięga czasów biblijnych. Wielu uczonych uważa, że miód w określeniu Ziemi Obiecanej jako „krainy mlekiem i miodem płynącej” to właśnie określenie bohatera naszego artykułu, czyli syropu z daktyli.
Silan stanowi jeden z lepszych i zdrowszych zamienników tradycyjnego cukru z buraków i stał się bardzo popularny nie tylko dla wegan czy wegetarian, ale także dla osób na diecie bezglutenowej.
Syrop otrzymuje się z owoców palmy daktylowej, czyli miąższu świeżych daktyli i wody. Jest koloru brązowego i ma bardzo gęstą konsystencję.
Niezwykle aromatyczny i słodki, jest źródłem witamin i minerałów. Zawiera między innymi potas, magnez i wapń, które wspierają układ krążenia i sprawują pieczę nad prawidłową pracą mięśni. Zapobiega otyłości, koi układ nerwowy, a dzięki witaminom z grupy B reguluje przemianę materii.
Silan znajduje zastosowanie na wielu płaszczyznach codziennego odżywiania. Świetnie nadaje się do słodzenia domowych wypieków, naleśników, placków czy porannej owsianki.
W Izraelu naprawdopodobniej zobaczysz silan podawany na śniadanie. Wielu Izraelczyków dodaje go do jugurtu zmieszanego z musli lub słodzi nim herbatę. Smaruje się nim trakże tosty, polewa lody, dodaje do koktajli.
Izraelczycy uwielbiają także mieszać syrop z daktyli i pastę sezamową tahini. Taką zdrową, odżywczą i pożywną mieszanką często smaruje się podgrzane chlebki pita.
Silan świetnie komponuje się zarówno z produktami słodkimi, jak i słonymi czy pikantnymi. Stosuje się go jako składnik marynaty lub sosów do sałatek.
Nie należy zatem dziwić się dlaczego syrop z daktyli jest tak popularną „pamiątką” przywożoną z Izraela. Mając dostęp do dobrej jakości daktyli można samemu spróbować przyrządzić „miód” daktylowy. Nie jest to wcale trudne, należy jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do oryginalnego, nadaje się on do przechowywania w lodówce jedynie przez około tydzień.
Oto przepis na domowy silan:
Składniki:
* dobrej jakości daktyle (najelpiej ekologicznych. niesiarkowanych) – kilka sztuk, garść
* szklanka gorącej, przegotowanej wody
Przygotowanie:
* Daktyle umieść w naczyniu i zalej gorącą (nie wrzącą), przegotowaną wodą.
* Pozostaw na około 10 godzin.
* Miękkie daktyle zblenduj na gładki syrop. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj więcej wody.
* Syrop daktylowy przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu.
Karolina Maoz, 29.08.2022r.