Sahlab (znany również salep, sahlav i saloop) to danie, które nie jest całkiem jedzeniem i nie całkiem napojem. Jest jednym z wielu wyjątkowych dań, które Izrael ma do zaoferowania.
Wybierz się zimą na spacer po którymkolwiek z targów w Izraelu, takich jak Machaneh Yehuda w Jerozolimie lub Shuk HaCarmel w Tel Awiwie, a trudno będzie przegapić duże, zdobione samowary wypełnione parującym gorącym sahlabem.
Do tego „napoju” przypominającego owsiankę, a może budyń, zwykle dodaje się wiórki kokosowe, posiekane pistacje i rodzynki. Nie oznacza to, że nie znajdziesz innych ciekawych dodatków do napoju, takich jak świeże banany i karmel.
Jego charakterystyczny smak i to, co nadaje mu obezwładniający zapach, to wysuszone i zmielone cebulki orchidei sahlab (tak więc nazwa orchidei i napoju są takie same). Sproszkowaną orchideę wsypujemy do gorącego mleka, dodajemy wody z kwiatu pomarańczy, cynamonu i wanilii – tak rodzi się ten przysmak.
Tańsze wersje napoju wykorzystują skrobię kukurydzianą zamiast sproszkowanej orchidei i są sprzedawane w postaci instant, gotowe do zalania wodą lub mlekiem.
Oryginalny napój powstał w Turcji i na Bliskim Wschodzie, a następnie trafił do Anglii i Niemiec, zanim stały się tam popularne herbata i kawa. Każdy kraj ma niewielkie różnice w swoich wersjach, a zmielona orchidea bywa również używana w lodach i deserach.
Co ciekawe, ta orchidea była powszechnie stosowana w ziołolecznictwie i odkryto, że przywraca organizm po chorobie poprzez stymulację jego aktywności. Wykazano, że ma leczniczy wpływ na przeziębienie i kaszel, dlatego sachlab jest popularny w miesiącach zimowych.
Przepis na domowy sahlab
Składniki:
- 1 1/2 łyżki proszku Sahlab lub 2 łyżki mąki kukurydzianej;
- 4 szklanki mleka;
- 3 łyżki cukru lub ile kto lubi do smaku;
- 2 łyżeczki wody różanej lub z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie);
- 2 łyżki drobno posiekanych pistacji;
- Mielony cynamon
Przygotowanie:
- Wymieszaj proszek Sahlab lub skrobię kukurydzianą z kilkoma łyżkami mleka.
- Doprowadź pozostałe mleko do wrzenia.
- Wlej mieszankę skrobi, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
- Gotuj na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, aż mleko zgęstnieje (około 10 minut).
- Następnie dodaj cukier i wodę różaną lub wodę z kwiatu pomarańczy.
- Podawaj w filiżankach z posiekanymi pistacjami i cynamonem jako dekoracją.
- Możesz również posypać startym kokosem.
Anna Szczypińska, 10.12.2022r.