Sahlab- pyszny deser na jesień i zimę

Sahlab (znany również salep, sahlav i saloop) to danie, które nie jest całkiem jedzeniem i nie całkiem napojem. Jest jednym z wielu wyjątkowych dań, które Izrael ma do zaoferowania.

 

Wybierz się zimą na spacer po którymkolwiek z targów w Izraelu, takich jak Machaneh Yehuda w Jerozolimie lub Shuk HaCarmel w Tel Awiwie, a trudno będzie przegapić duże, zdobione samowary wypełnione parującym gorącym sahlabem.

 

Do tego „napoju” przypominającego owsiankę, a może budyń, zwykle dodaje się wiórki kokosowe, posiekane pistacje i rodzynki. Nie oznacza to, że nie znajdziesz innych ciekawych dodatków do napoju, takich jak świeże banany i karmel.

 

Jego charakterystyczny smak i to, co nadaje mu obezwładniający zapach, to wysuszone i zmielone cebulki orchidei sahlab (tak więc nazwa orchidei i napoju są takie same). Sproszkowaną orchideę wsypujemy do gorącego mleka, dodajemy wody z kwiatu pomarańczy, cynamonu i wanilii – tak rodzi się ten przysmak.

 

Tańsze wersje napoju wykorzystują skrobię kukurydzianą zamiast sproszkowanej orchidei i są sprzedawane w postaci instant, gotowe do zalania wodą lub mlekiem.

 

Oryginalny napój powstał w Turcji i na Bliskim Wschodzie, a następnie trafił do Anglii i Niemiec, zanim stały się tam popularne herbata i kawa. Każdy kraj ma niewielkie różnice w swoich wersjach, a zmielona orchidea bywa również używana w lodach i deserach.

 

Co ciekawe, ta orchidea była powszechnie stosowana w ziołolecznictwie i odkryto, że przywraca organizm po chorobie poprzez stymulację jego aktywności. Wykazano, że ma leczniczy wpływ na przeziębienie i kaszel, dlatego sachlab jest popularny w miesiącach zimowych.

 

 

Przepis na domowy sahlab

 

Składniki:

  •  1 1/2 łyżki proszku Sahlab lub 2 łyżki mąki kukurydzianej;
  •  4 szklanki mleka;
  •  3 łyżki cukru lub ile kto lubi do smaku;
  •  2 łyżeczki wody różanej lub z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie);
  •  2 łyżki drobno posiekanych pistacji;
  •  Mielony cynamon

 

Przygotowanie:

  • Wymieszaj proszek Sahlab lub skrobię kukurydzianą z kilkoma łyżkami mleka.
  • Doprowadź pozostałe mleko do wrzenia.
  • Wlej mieszankę skrobi, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
  • Gotuj na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, aż mleko zgęstnieje (około 10 minut).
  • Następnie dodaj cukier i wodę różaną lub wodę z kwiatu pomarańczy.
  • Podawaj w filiżankach z posiekanymi pistacjami i cynamonem jako dekoracją.
  • Możesz również posypać startym kokosem.

 

Anna Szczypińska, 07.10.2020

Previous ArticleNext Article