Kibuc Yotvata

Kibuc Yotvata był pierwszą osadą na Pustyni Arawa, którą założono w 1957 r. na odległym pustynnym pustkowiu, z dala od większego skupiska ludności. Wcześniej znajdowała się tam jedynie baza wojskowa.

Na początku istnienia kibuc wytwarzał warzywa, które można hodować w zimie. Jednak najważniejszym zadaniem przed rozwinięciem działalności było odsolenie gleby, gdyż osada znajduje się niedaleko Morza Martwego.

Źródło zdjęcia: www.kibbutzvisit.com

Źródło zdjęcia: www.kibbutzvisit.com

W 1960 roku nieżyjący już Uri Horazo, członek kibucu Yotvata, zaczął promować swoją wizję: założyć mleczarnię na pustyni. Uri wytrwał w obliczu znacznego sceptycyzmu rządu, gdyż mało kto wierzył, że krowy mleczne mogą dobrze prosperować na środku pustyni w bardzo ekstremalnych warunkach pogodowych. A one dały radę i całkiem nieźle się mają.

I tak w 1962 roku narodziła się mleczarnia Yotvata, której pierwszą misją było dostarczanie świeżego mleka mieszkańcom Ejlatu. W tym czasie produkowała 1000 litrów mleka dziennie.

Do 1981 r. produkty mleczne Yotvata były sprzedawane już w całym Izraelu. W 1998 roku Strauss Group stała się równorzędnym (50%) partnerem mleczarni i od tego czasu Yotvata oferuje szeroką gamę produktów, w tym niezwykle popularne smakowe napoje mleczne, mleko wzbogacone, bitą śmietanę, śmietanę, sosy do makaronów na bazie śmietany i labane (gęsty jogurt). Mleko potrzebne do produkcji tego wszystkiego pochodzi z sieci 22 mleczarni w dolinie Arava i Negev.

Obecnie mleczarnia Yotvata przetwarza około 300 000 litrów mleka dziennie, wytwarzając ponad 40 różnych produktów mlecznych dystrybuowanych na cały kraj.

Anna Szczypińska, 24.09.2021r.

Previous ArticleNext Article