Historia kawy

Kawa zmieniła świat, przynajmniej w świecie napojów. Ten czarny płyn odbył podróż geograficzną, historyczną i socjologiczną, która obejmuje niewolnictwo, politykę i zarówno wielkie, jak i małe wstrząsy społeczne.

Jest takie tureckie powiedzenie: „Ludzie nie pragną kawy ani kawiarni, ale przyjaźni, a kawa to tylko wymówka”. Ile razy kiedy chciałeś spotkać się z przyjaciółmi to proponowałeś spotkanie „przy kawie”?

Ale oprócz polityki, religii, pieniędzy i przyjaźni kawa jest napojem, który w ostatnich latach w Izraelu i na całym świecie przeżył swego rodzaju rewolucję i zdobył sobie miejsce jako napój koneserów. Ekspresy do kawy są wszechobecne w domach, młynki do kawy wypełniają powietrze nieznanymi w przeszłości zapachami, a smak kawy zmienił się nie do poznania.

Jednym z miejsc, które zainspirowało wielu ludzi do zamiłowania do kawy, jest „Coffee Market” w sercu targu Machane Yehuda w Jerozolimie. Oto historia dwóch braci i ich wielkiej miłości do kawy.

Dwadzieścia lat temu Barak Lev-Ran rozpoczął swój wielki romans z kawą, rekrutując swojego brata Itaya. W tym czasie grali muzykę na weselach. W pogoni za nową miłością przekroczyli granice i przenieśli się do Nowego Jorku, zakładając małą palarnię, sprzedającą hurtowo kawę firmom i w ten sposób poznali tajniki kawy.

Kilka lat później wrócili do Jerozolimy i założyli małą kawiarnię. Została otwarta na ulicy Yanai w centrum Jerozolimy. a kilka lat temu przeniosła się do serca kulinarnej sceny Machane Yehuda Market.

Na Coffee Market znajdziesz kawę ziarnistą z Kostaryki, Indii, Gwatemali, Brazylii (największy producent kawy na świecie!), Kenii, Papui Nowej Gwinei, Dominikany, Indonezji, Etiopii i nie tylko.

Podobnie jak w innych dziedzinach, produkcja kawy wymaga wykwalifikowanej siły roboczej, a wiedza jest często przekazywana z pokolenia na pokolenie. Praca na plantacjach kawy jest żmudna i wykonywana ręcznie, a pracownicy spędzają całe swoje życie w zawodzie.

Kawa jest przedmiotem obrotu na giełdzie, a więc jest dotknięta np. tragediami ekologicznymi mającymi bezpośredni wpływ na cenę. Bez wiedzy kupującego zmiany w cenach kawy istnieją cały czas. Ziarna docierają zielone, a w samym sercu rynku są palone i mielone, aby wyprodukować kawę dostosowaną do potrzeb i gustów każdego klienta.

Palenie kawy to szczególna umiejętność, której nauczysz się metodą prób i błędów – piecz, smakuj i ucz się, aż odniesiesz sukces i osiągniesz pożądany smak. Są przemysłowe maszyny, w których palenie odbywa się automatycznie, ale w Coffee Market pali się ręcznie i pilnuje ziaren tak „jakby były niemowlętami”.

Prażenie jest ważne, aby znaleźć idealny smak, jaki może dać ziarno kawy, ale ważnesą również metody mielenia i przygotowywania. Ta sama kawa, która jest inaczej mielona, ​​może osiągnąć niepowtarzalny smak. Na przykład kawa po turecku opiera się na własnej metodzie przygotowania, a 2 jej filiżanki z różną ilością wody dają różne smaki. Zakres możliwości jest prawie nieskończony.

Itay uważa, że ​​w ostatnich latach Izraelczycy na nowo nauczyli się pić kawę. O ile kiedyś najpopularniejszą kawą była w zasadzie mała czarna, albo kawa rozpuszczalna to dziś pojawiają się prośby o świeżą kawę. Jesteśmy w trakcie kulinarnej zmiany na wielu polach, napędzającej wzrost świadomości jakości składników i procesów produkcji. Dlatego podobnie jak zmiany popytu w świecie serów, lodów, czekolady, wina czy piwa, tak i w świecie kawy obserwujemy kulinarną rewolucję.

Ten kulinarny rozwój można częściowo wytłumaczyć wzrostem turystyki. Z Izraelczykami podróżującymi za granicę i większą liczbą turystów przyjeżdżających do Izraela, istnieje możliwość rynków specjalistycznych, a wpływ mediów o globalnym zasięgu za pośrednictwem Internetu, telewizji, mediów drukowanych i programów typu reality show również wpływa na konsumpcję.

W przeszłości zielona kawa nie była dostępna, ale jest dzisiaj, a rosnąca wrażliwość na smaki rozwinęła się również dzięki unikalnym kombinacjom ziaren i różnym poziomom palenia. Coffee Market przygotowuje mieszanki z różnych ziaren kawy, tworząc szereg możliwości i smaków. Jedną z ich mieszanek jest Jerusalem Roaster – domowa mieszanka, która początkowo była pieczona na gałązkach oliwnych. Polecamy.

Anna Szczypińska, 07.12.2021r.

Previous ArticleNext Article